Chinese Geneeskunde Ba Gua - Jan Hermus | jan.hermus@gmail.com
Voor een behandeling op maat

In Azië bestaan behandelingen volgens de Chinese geneeskunde voor 70 % uit het voorschrijven van kruiden. De term 'Chinese kruiden' is in dit verband eigenlijk niet correct. Er worden kruiden voorgeschreven die ook hier in Nederland gewoon bij u in de tuin of in bos of berm groeien.

Alleen de manier waarop naar kruiden wordt gekeken en op welke gronden ze worden geselecteerd is 'Chinees'.

In China worden de eigenschappen van kruiden benoemd naar verschijnselen die men in de natuur ziet: een kruid kan heet, warm, neutraal, koel of koud zijn. Ook de smaak van een kruid is belangrijk: bitter, pikant, mild, zoet of zuur. Ook de "richting" van het kruid is belangrijk, gaat het naar de oppervlakte of meer naar binnen, gaat het naar boven of naar beneden.

Voorts wordt in de Chinese kruidengeneeskunde steeds gewerkt met "formules". Er wordt bijna nooit één kruid gegeven, maar altijd meerdere kruiden samen die elkaar versterken, elkaars eventuele vervelende eigenschappen neutraliseren, of de belangrijkste kruiden in de formule een bepaalde richting heen sturen. Daarnaast kunnen de eigenschappen van een kruid veranderd worden door de bereidingswijze. Verder is het van belang welk deel van de plant wordt gebruikt (bijv. wortel, stengel, blad, bloem, e.d.)

Dezelfde formule wordt meestal niet langer dan 1 of 2 weken achter elkaar gebruikt. Dat is voldoende om bepaalde patronen in het lichaam te doorbreken, processen te stoppen of juist in gang te zetten.

Dosering en gebruik is eenvoudig en wordt in overleg vastgesteld. Klik hier voor algemeen gebruik.

Het klinkt misschien vreemd, maar ook minerale en dierlijke bestanddelen kunnen aan formules worden toegevoegd.

Tenslotte is het voor u belangrijk om te weten dat geen (delen van) beschermde planten of dieren worden gebruikt in de formules en dat alle producten voldoen aan het door de Wereld Gezondheids Organisatie opgestelde GMP keurmerk.